Toonaangevende projecten van opmaat tot slotakkoord!
Blog
Betoeterd Topweekend
  • Datum:
  • 9 juli 2018

Het weekend van 7 en 8 juli stond al maanden vetgedrukt in m’n agenda: een weekend vol blaasmuziek!

Op zaterdag de ontmoeting in Stadskanaal met 75 Fellowship play-in deelnemers, maestro Jacob de Haan, zangsolisten Klaas Spekken en Judith van der Laan, DVO-vrijwilliger Jannes én DVO-mascotte Hunebartje. We hebben de hele dag lekker gerepeteerd op de gevarieerde selectie van Jacob de Haan-muziek, met een fraaie premiere van de “Hymn of Cittaslow” tijdens een zonnig pleinoptreden en een verrassend toetje in de vorm van een cheque a €3000 voor het Jeugdcultuurfonds Stadskanaal, aangeboden door de Rotary Stadskanaal! Conclusie: Topdag!

Op zondag was daar de allereerste live kennismaking met de eveneens 75 (grotendeels andere) muzikanten van het Johan de Meij Jubileum Orkest, met het dirigententeam Thom en Floris, in Theater De Meenthe Steenwijk. We waren vooraf al toegesproken door de jubilerende maestro Johan de Meij himself, en de eerste doorloop van het concertrepertoire van  “From the British Isles” klonk boven verwachting! Het concert (deels onder leiding van Johan de Meij) zal worden  gepresenteerd door Radio4-icoon Ab Nieuwdorp en staat als eerste concert van de HRFSTWND-concertserie gepland. En, we worden 29 september voor een reprise-editie verwacht in de foyer van de Oosterpoort voorafgaand aan het NNO-concert met Lord of the Rings. Tuurlijk, dat geeft wel druk, maar daar is niets mis mee;-) Conclusie: Topdag!

Jacob de Haan, Johan de Meij, Percy Grainger, Gustav Holst, R. Vaughan Williams, ze zijn geweldige componisten van blaasmuziek op topniveau. Voor mij persoonlijk doen dit soort topdagen me altijd terugdenken aan wijlen Jan Voortman, ambassadeur van Stichting Betoeterd, en winnaar van de ludieke Mais & Stro dirigeer-competitie in 2015.  Zijn naam en motto is vereeuwigd op de Betoeterd Dirigentenbok, de bok die vorig jaar gemaakt werd door DVO-vrijwilliger en -deelnemer Rein Mones.  Bij elk evenement slepen we de bok mee, en mag de maestro-van-dienst zijn naam achterlaten op de bok. Ook Jacob de Haan heeft zaterdag zijn stempel gedrukt op dit “ereschavot” (foto).

Wat zou Jan Voortman daar stiekum van genoten hebben;-)

Zijn motto was “let vooral niet op mij”… maar hij wist als geen ander dat samen muziek maken mensen met elkaar verbindt, muzikanten, vrijwilligers, componisten, dirigenten, solisten en publiek. Dat gaan we deze zomer ook weer beleven in het Drents Vakantie Orkest, Feestband Betoeterd en in het najaar met de Bernstein Sw!ng-!nns en de sloteditie van de Fellowship play-in, in Den Oever, Noord-Holland.
Wat een heerlijk ‘betoeterd’ vooruitzicht.