Muziekprojecten op maat
Blog 2 van Sophie

 

Blog van Sophie 2 (14 april 2015)

’Wat is het beeld dat de jeugdleden in de leeftijd van 6 tot 12 jaar hebben van een harmonie in zuid oost Brabant, en in hoeverre komt dit overeen met de verwachtingen en de visie van de harmonie zelf?’

Ik hoor u al denken, wéér een onderzoek over de harmonie? De vergrijzing, de ledenwerving, projecten op basisscholen, u heeft ze zeker talloze keren voorbij zien komen…

foto sophie(Michel Otten)Laat ik het eens anders aanpakken, Sophie de Ruijter, kind van de Harmonie.  Zoals u eerder heeft kunnen lezen ben ik echt opgegroeid in de Harmonie, inmiddels speel ik al weer jaren fluit en ben ik hierin ook afgestudeerd.

Nu ben ik bezig met mijn onderzoek voor mijn studie docent muziek, dus meer gerelateerd aan het onderwijs en educatie, vanuit bovenstaande centrale vraagstelling.

Op dit moment ben ik bezig met het afnemen en uitwerken van de interviews die nodig zijn voor mijn onderzoek. De interviews worden gehouden met medewerking van drie verenigingen in Zuid-Oost Brabant, deze harmonieën bevinden zich in een straal van 20 km van elkaar. De jeugdleden zijn per harmonie zeer divers in aantallen. Dit verschilt van 17 jeugdleerlingen tot 57 jeugdleden.  Niet elke vereniging heeft een jeugdbeleid, en iedere vereniging heeft een eigen manier van denken en doen.

Ook maak ik sociologische portretten van kinderen. Deze leerlingen in de leeftijd van 6 tot 12 jaar interview ik over hun ervaringen bij de harmonie. Want wordt er daadwerkelijk wel geluisterd naar de leerlingen? Wat zouden zij doen als ze de ‘’baas’’ van de harmonie waren?

Op vrijdag 22 mei lever ik mijn onderzoeksrapport in bij mijn begeleidend docent en 23 mei kom ik naar Drenthe om erover te vertellen tijdens het Symposium Jeugdbeleid (zaterdagmiddag 23 mei).
Tref ik u dan?

Sophie de Ruijter