Muziekprojecten op maat
Concerto for Alto Saxophone and Wind Ensemble (mvt1) – David Maslanka

David Maslanka (1943-2017) schreef het Concerto for Altsaxophone and Windensemble in 1999 in opdracht van een consortium van Amerikaanse orkestleiders, geïnitieerd door Jerry F. Junkin van de University of Texas in Austin en Gregg I. Hanson van de University of Arizona. Dit vijfdelige opus “turned out to be a good deal larger than I would reasonably want”, zegt de componist er zelf over. Het resultaat is een 45 minuten durende afwisseling van Songs en Interludes met een meer intiem karakter dan symfonisch. De Kruiziging lijkt het centrale thema van dit muzikale verhaal, maar “I don’t know what the story is, only that it wants to be music and not words” laat Malsanka in de Composer’s Note van de directiepartituur optekenen.

Het Tribute Wind Orchestra brengt het eerste deel ten gehore: Song: Fire in the Earth. het is een verstild, emotioneel deel, -sometimes not so quiet-.
Drie poetische beelden tijdens een herfstwandeling door de velden van Montana inspireerden Maslanka tot het maken van dit deel: Een prachtig uitzicht op zowel besneeuwde bergtoppen, een rij fel rood verlichte bomen in de verte als groen gras aan de voet van de berg. Hij verwoordde het in dichtvorm:
Fire in the earth
Snow in the heavens
New green grass in the middle of November

Sietske Trinks

Het Tribute Wind Orchestra is zeer vereerd dat saxofoniste Sietske Trinks onze gast is om de altsax-solo voor haar rekening te nemen.

Check ook de informatie over de rest van het repertoire, de dirigenten en deelnamemogelijkheden en het concert. Tip: koop je concertkaart met korting hier!