Muziekprojecten op maat
Impressie Fellowship Play-in Smilde


Nadat een trio van sterke vrouwen de avond ervoor al de hele orkestopstelling en het meeste slagwerk klaargezet had, kwamen rond kwart voor negen de eerste deelnemers zich melden bij Jannes. Jannes is inmiddels onze vaste vrijwilliger, heet de muzikanten welkom, vinkt hun namen af, en int de bijdrages voor de lunch.
Muziekvereniging Oranje Nassau Smilde had het gastheerschap zeer serieus opgevat, niet alleen was er voldoende uitpakruimte maar er was ook al vroeg veel gezelligheid in bij de koffiebar.

Maar om 9.30 uur scherp was het voor Maestro Jacob de Haan de hoogste tijd om de eerste noten van het titelwerk The Fellowship tot klinken te brengen. Daarna zetten de play-in muzikanten de tanden in het nieuwe werk Images de Bellac, met een mooie trompetsolo van Tjipke. Voor de eerste koffiepauze was de bijzaal inmiddels omgetoverd tot een cafe-ruimte met gezellige zitjes.

Een leuke gelegenheid om nader kennis te maken met of bij te praten met mede-muzikanten. Daarna kwam Jacob’s bekendste werk Concerto d’Amore op de lessenaar, evenals de mars Pioneers of the Lowlands en het zomerse Carribeans Variation. Ten behoeve van het Jeugdcultuurfonds ging een roze spaarvarken rond.

Maestro Jacob gaf zelf het goede voorbeeld met een eerste donatie. Als muzikanten en componisten ondersteunen we graag dit soort goede doelen. Niet alleen omdat we zonder jonge aanwas op termijn geen complete orkesten meer kunnen vormen, maar misschien nog wel meer omdat we ieder kind zo’n leuke hobby gunnen.

   

In de middaguren waren kinderen tussen 8 en 18 jaar welkom bij een gratis kennismakingsworkshop Ontdek je talent op een muziekinstrument. De geluiden ervan waren tot in de orkestzaal luid en duidelijk hoorbaar;-) Bijzonder was het moment dat een paar kinderen samen met juf Lauri kwamen luisteren naar het play-in orkest en blijk gaven van een mengeling van verbazing en verwondering! Geen wonder dat enkelen van hen na afloop van de publiekspresentatie een handtekening kwamen halen van Maestro Jacob.

Zo’n 30 mensen woonden het afsluitend concert bij, waarin het eendagsorkest liet horen tot welke prestatie een groep enthousiaste amateurmuzikanten in staat is onder leiding van een inspirerend componist-dirigent als Jacob de Haan.

Fellowship bleek ook in Smilde een treffend thema voor een dag van muzikale verbinding!

Wil je ook een keer meedoen? De eerstvolgende Fellowship Play-in is op zaterdag 7 juli in Stadskanaal, kijk op de website voor informatie en het aanmeldingsformulier.