Muziekprojecten op maat
impressie tournee Vakantieorkest

Na zes repetities en een geslaagd tryoutconcert trokken de bijna 90 muzikanten en twee dirigenten van het Drents Vakantie Orkest (DVO) er op zaterdag 22 augustus op uit voor een gezellig afsluitend tournee.
De ‘lawaaioptocht’ van de spontane gelegenheidsband van DVO-deelnemers – o.l.v. Bianca – begeleidde zowel Piet Zaagman van St. Betoeterd als Gert Jan Bent, wethouder Cultuur van de gemeente Midden-Drenthe naar de (warme!) concertlokatie midden in het centrum van Beilen. Daar werd het orkest hartelijk toegesproken door zowel de wethouder als Piet Zaagman. Beertje Betoeterd -mascotte van de activiteiten van de nieuwe stichting-  werd herenigd met zijn vader, de grote DVO-mascotte Hunebartje;-)
Zowel de oprichting als St. Betoeterd als het DVO-project zijn ontsproten in dezelfde periode, en vanuit (nagenoeg) hetzelfde gezelschap, vandaar deze passende symboliek.

JPG pers groot zonder naam fotograaf-1  JPG pers groot zonder naam fotograaf-2

Het orkest speelde zich onder warme omstandigheden met veel plezier door de setlijst, onder toeziend oog van talrijke bezoekers. Het verleidde zelfs enkele toeschouwers tot een dansje. Ook RTV Drenthe was aanwezig, en maakte een nieuwsitem die diezelfde avond uitgezonden werd op tv.

JPG pers groot zonder naam fotograaf-3  JPG pers groot zonder naam fotograaf-6

IMG_5315-Pano_web

Drents Vakantieorkest in Beilen  Drents Vakantieorkest in Beilen

Drents Vakantieorkest in Beilen  Drents Vakantieorkest in Beilen

Drents Vakantieorkest in Beilen  Drents Vakantieorkest in Beilen

Na afloop van het startconcert stond de koffie klaar in het gemeentehuis en vervolgden de muzikanten, dirigenten en crew hun weg per touringcar of in een van de talrijke volgauto’s. In Assen werd met man en macht weer in korte tijd de orkestopstelling opgebouwd. Dit keer was het wethouder Maurice Hoogeveen van de gemeente Assen die het orkest toesprak en voorstelde aan het publiek. Jongste deelneemster Ingrid (bugel) en oudste deelnemer Teun (euphonium) werden in het zonnetje gezet.  De jarige deelneemster Renneke (klarinet) kreeg de complimenten voor haar deelname op haar verjaardag. En ook in Assen bleek de open lucht akoestiek prima geschikt voor het afwisselend repertoire van het Drents Vakantie Orkest. De act met de cowbells werd herhaald.

JPG DVO Assen klein-08 JPG DVO Assen klein-10 JPG DVO Assen klein-14 JPG DVO Assen klein-25 JPG DVO Assen klein-36  JPG DVO Assen klein-38

Na afloop werd de groep door meereizend fotograaf Wiebe Veenstra uit Emmen bij elkaar gezet voor een groepsfoto!

 

JPG DVO Assen klein-52

Gelukkig was er tijd genoeg in het reisschema om van Assen naar Emmen te komen. Daar wachtte ons aan de rand van de Grote Rietplas een groot podium, een kop soep en een broodje bal, én een gemeleerd publiek van vliegeraars en concertbezoekers, waaronder ook veel familie en vrienden van orkestleden.  Voor de laatste keer werden alle slagwerkinstrumenten weer het podium op gesleept, snoeren aangesloten, standers uitgeklapt en … lessenaarlampjes verspreid.
In een bijna magische sfeer beleefden we een prachtig slotoptreden, op het water.  Boven ons hingen vliegers in de lucht, en was het gezoem van een drone hoorbaar. De zon ging onder, achter de ruggen van de euphoniumsectie terwijl dirigenten Sijtze en Hildo een dansje maakten op Uptown Funk! En ook voor dit optreden had Nel haar grote contrabasklarinet in stelling gebracht.

<foto’s Emmen van Wiebe Veenstra volgen!>

 

En dan sla je maandag de krant open en tref je dit artikel aan;-)

krantjb1  krantjb2

 

Dit bijzondere samenwerkingsproject met De Haske Hal Leonard, en met name met Sijtze van der Hoek en Hildo Flierman!, was onmogelijk geweest zonder de medewerking van:

 • muziekvereniging ODO Odoorn (en met name Lammy Wiggers!) voor het belangloos beschikbaar stellen van de repetitielokatie
 • muziekvereniging Sempre Sereno (met name Patrick Kuik en Lucas Oostra) voor het belangeloos beschikbaar stellen van de repetitielokatie
 • muziekvereniging Erica Zuidlaren (met name Auke Eshuis en Albert-Jan Eshuis) voor het beschikbaar stellen van het slagwerk voor de tryout en het concerttournee
 • Roadies Hennie, Henny, Jannes en Irene voor de onmisbare hand- en spandiensten tijdens repetities en concerten
 • Marjon Edzes voor het beschikbaar stellen van het Doe Museum Prins Bernard Hoeve voor het houden van het try-out concert
 • St. Centrum Beilen, VVV Assen en culturele gemeente van Drenthe (Emmen) voor hun bijdrages in de buskosten
 • wethouders Bent en Hoogeveen voor de verwelkoming van het orkest in resp. Beilen en Assen
 • het Beiler Mannenkoor voor het beschikbaar stellen van de mooie dirigentenbok
 • René Zwezerijnen, Auke Eshuis, Lukas Oostra én dirigent Hildo Flierman voor het vervoeren van alle slagwerk en overige spullen tijdens het concerttournee
 • Alle DVO-leden die mascotte Hunebartje onder hun hoede genomen hebben, aangekleed, vermaakt of anderszins;-)
 • last but nog least… Petra Mones is van onschatbare waarde is als side-kick in zowel de voorbereidingen als de uitvoering van dit project.