Muziekprojecten op maat
The Wind in the Willows

“For those who keep the spirit of youth alive in them”
(Kenneth Grahame (1859-1932)

The Wind in the Willows is een kinderboek “voor hen die nog het kind in zichzelf durven te zijn”, een boek over het leven, zonneschijn, kabbelende rivieren, bossen, stoffige paden en knappende haardvuren in de winter. Aanvankelijk waren de verhaaltjes over Ratje, Mol, Das en Pad bedoeld om voor te lezen aan zijn visueel gehandicapte zoontje Alistair, maar na de publicatie in boekvorm in 1908 werd het een wereldwijd succes. Het werd later tevens verfilmd en als televisieserie uitgebracht.
Johan de Meij schrijft hierover: “Wat me wellicht het meest aanspreekt is de oergezellige, knusse sfeer die Grahame weet op te roepen met zijn optimistische verteltrant vol levensvreugde, een sfeer die me aan mijn eigen onbezorgde jeugd doet terugdenken. Het was dan ook een waar feest om dit boek op muziek te mogen zetten!”

De vier delen van The Wind in the Willows (2002) beschrijven achtereenvolgens:
The River, die als een levensader door het woongebied van de dieren stroomt, is regelmatig het toneel van gezellige boottochtjes en picknicks. De dieren leiden hier zo hun zorgeloze leventje. Het viertonige hoofdmotief (A-C-D-C) wordt royaal geexposeerd door het koper en keert in de volgende delen terug als tegemelodie.
Ratty and Mole. De slimme, energieke Rat en de melancholiek twijfelaar Mol zijn onafscheidelijke vrienden en beleven menig avontuur. Hun verschillende karakters worden muzikaal geillustreerd met passende thema’s.
Mister Taod. De eigenwijze, verwaande meneer Pad is een apart geval: keer op keer raakt hij verzeild in hachelijke situaties, en door zijn onbedwingbare passie voor snelle – liefst gestolen- auto’s richt hij nogal wat schade aan…
The Return of Ulysses. Nadat het landgoed Paddenburg, het fraaie domein van Pad, is heroverd op de wezels en hermelijnen uit het Wilde Woud, die het kasteel op laffe wijze hadden ingenomen, make onze vrienden zich op voor een groot feest. In een triomfantelijke optocht vieren zij de overwinning, en zo eindigen zowel boek als muziek met een “happy end”.

 

Kijk hier voor de hele setlist van het Johan de Meij Jubileum Orkest!