Muziekprojecten op maat
Meedoen als aspirant-componist?

In dit project zetten we aspirant-componisten aan tot het componeren van lichte muziek. Elke deelnemer wordt zodanig begeleid dat hij/zij aan het eind van het project een eigen compositie heeft gemaakt.
Jij overweegt om je aan te melden? Lees dan eerst onderstaande vragen en antwoorden!

Kan ik leren componeren?
Jazeker! Componeren leer je door het te doen, door vallen en opstaan, door trial and error! Het belangrijkste daarbij is dat jij zelf baas bent over je eigen leerproces én je eigen compositie. Jíj bedenkt zelf wat je wil componeren, de professional begeleidt je met raad en daad, zowel in groepsverband als met persoonlijke begeleiding.

Welke muziekstijl?
Er zijn veel muziekstijlen. In dit project richten we ons op de zgn. lichte muziek voor amateurbands/orkesten. Dit is een vergaarbak van stijltypes als pop, rap, hip-hop, latin, jazz, wereldmuziek. Wat betreft bezetting focussen we ons op een bezetting van harmonieorkestinstrumenten met combobezetting (dit is tevens de bezetting van het werkorkest).

Van wie leer je het componeren?
Van een professional, die zowel kennis als ervaring heeft! De professional begeleidt je als docent én coach in het hele proces van componeren, vanaf eerste idee tot afwerking en instrumentatie. Hij motiveert je, hij licht de theorie toe, hij begeleidt je en kijkt over je schouder mee tijdens jouw compositie-werkzaamheden.

Hoe leer ik het componeren?
Je leert het vak van componeren door een combinatie van theorie en praktijk. Theorie die nodig is om tot componeren te komen, krijg je toegelicht tijdens de gezamenlijke workshops van de docent. Je krijgt huiswerkopdrachten die je thuis uitwerkt en daarna voorlegt aan de docent én je groepsgenoten. In de loop van de cursus kun je beschikken over een werkorkest dat jouw compositie voor je uitvoert, om te bepalen of je werk gaat klinken zoals jij dat bedacht hebt.

Wat wordt er van mij verwacht?
We verwachten van jou dat je je optimaal inzet om één werk van plm. 3 minuten te componeren. De stijl is vrij, de uitwerking is vrij. Er wordt ook van je verwacht dat je maximaal beroep doet op de professionele docent/coach en het werkorkest dat je tot je beschikking hebt. Ook speel je zelf mee in het werkorkest. Zo help je je groepsgenoten en helpen ze jou in het proces van componeren.

Zijn er leeftijdsgrenzen?
Welnee, als je beschikt over de gevraagde minimale voorkennis én je hebt de tijd, energie en het doorzettingsvermogen om te opzetten, uitwerken en voltooien van je eigen compositie.

Wanneer worden de data bekend?
De data van de workshops en repetities worden in overleg met alle deelnemers bepaald, idealiter tijdens of vlak na de kick-off meeting op 24 november!

Zijn er kosten aan verbonden?
Dankzij subsidie kan de deelnemersbijdrage beperkt blijven tot een eenmalige bijdrage van €75,-

Hoe groot wordt de groep?
We verwachten dat de groep niet meer dan 6-8 aspirant-componisten zal tellen. Op die manier kan iedereen optimale begeleiding krijgen.

Voor wie is dit project niet bedoeld?
Voor mensen met een afgeronde conservatoriumstudie

Ik heb geen ervaring met componeren, is dat erg?
Nee absoluut niet, dit project is juist voor jou bedoeld! We verwachten een beperkte voorkennis die zich het beste als volgt laat omschrijven:

 • kennis van de drieklanken (en eventueel ook de septimeakkoorden) en akkoordsymbolen (voor ritmesectie).
 • basale kennis van de instrumenten van een harmonieorkest, fanfare, brassband & ritmesectie
 • tijdens de workshops wordt aan bovenstaande punten uitgebreid aandacht aanbesteed.
 • wanneer je een toetsinstrument bespeelt, is dat erg handig.

Wat heb ik nodig?

 • potlood, gum, muziekpapier, muzieknotatie programma (bv. Sibelius, Finale, Musescore)
 • tijd: componeren kost tijd!

  Aanmelding deelnemer project Komcomponeren

  Mijn naam (verplicht)

  Mijn adres (verplicht)

  Mijn postcode en woonplaats (verplicht)

  Mijn emailadres (verplicht)

  Mijn telefoonnummer is

  Ik meld mij hierbij als aspirant-componist aan als deelnemer aan het project Komcomponeren o.l.v. Henri Gerrits. Ik heb de informatie op de website gelezen, en beschik over de gevraagde voorkennis.

  Ik speel in het werkorkest graag:
  fluitBes-klarinetbugelaltsaxofoontenorsaxofoonbaritonsaxofoonF-hoorntrompetcornettrombonebastrombonebaritoneufoniumbastubadrumspercussiebasgitaargitaartoetsencontrabas

  Ik speel op het niveau van:

  Deelname kost €75,- eenmalig. Betaling verloopt per factuur, na bevestiging en definitieve plaatsing.

  Toelichting: